Skip to main content

Yes, we love brown paper!

We houden van overzicht en inzicht. We presteren iets. Soms naar tevredenheid maar soms ook niet. Met vele mensen werken we samen. We vormen een organisatie. We hebben een doel. We pakken de meest moderne technieken, passen ze toe en zijn helemaal Agile en Lean. Het lijkt erop dat we ons werk op orde hebben en dat de resultaten zullen komen.

Vanuit mijn werkervaring en optiek blijkt heel vaak dat beide niet kloppen. Het ogenschijnlijk op orde hebben betekent in veel gevallen niet dat het ook echt op orde is. Of dat de gewenste resultaten ook echt behaald worden. Omdat we datgene dat we zelf doen, graag heel goed willen doen, zijn we selectief in onze beschouwing en overzien we het geheel daardoor beperkt. Zelfs zonder selectieve perceptie is het nog maar de vraag of mijn stap wel aansluit bij de volgende stap, vaak uitgevoerd door een collega. Juist de verzameling van al die data moet leiden tot inzicht. Inzicht dat leidt naar een klant die heel erg blij is met wat hij of zij krijgt.

Mocht je terug in de tijd en het opnieuw doen, zou je in gesprek willen met elkaar en de dialoog aangaan om elkaar te begrijpen. Je wilt onderling afstemmen wie wat doet. Je zou overzicht willen hebben in de activiteiten die elkaar opvolgen om onze klanten te verrassen. We zouden verbinding zoeken om resultaat te realiseren. We zouden doen en denken in de 2de of de 3de persoonsvorm om te overzien wat er, door iedereen, gedaan wordt en hoe dat leidt tot het gewenste eindresultaat. De weg die we bewandelen is daarbij belangrijk, want het effect dat we beogen mag niet uit het oog worden verloren.

BrownPapers maken is daarom voor mij een lust. Het zijn kunstwerken die voor iedere klant specifiek zijn. Het maakt woorden en intenties visueel. Het is met elkaar de uitdaging aangaan om ieders manier van werken, aansluitend, op 6 meter papier krijgen. Door aan elkaar uit te leggen wat we doen en waarom. Door gezamenlijk vast te stellen wat nu handig is of niet. Door met elkaar te bespreken wat we er van vinden, wat er beter kan en wat frustrerend is, zowel emotioneel als rationeel. En als klapstuk bepalen we wat we anders willen en hoe dat zou kunnen. En dat leggen we vast op bruin papier. Hoe mooi is dat.

In beweging komen voor verbetering start met inzicht en overzicht. Niet omdat je moet verbeteren maar omdat je er achter wilt komen hoe je met al je collega’s wel datgene kunt bereiken wat je voor ogen had.
Met je hele team of met de hele samenwerkingsketen brown papers maken. Visueel maken omdat een beeld meer zegt dan duizend woorden. In gesprek met elkaar en werken aan begrip en verbetering.

Mens en organisatie in beweging om te verbeteren naar een duurzaam bestaan.

Daarom: YESSSSS…. WE LOVE BROWN PAPER!!!!!

Wil je meer weten over de brownpaper methode of daarin geschoold worden? Neem dan contact met ons op!

Erwin