Skip to main content

Structuur en cultuur hand in hand

De complexiteit van verandering

Organisaties worden vandaag de dag door de meerderheid van bedrijfsleiders nog steeds gezien als machines. De praktijk laat zien dat de werkelijkheid gecompliceerder is. Om eerlijk te zijn, het leiden van een organisatie is soms al complex genoeg waarbij het vereenvoudigen van de complexiteit in ogenschijnlijk logische veranderstappen een aantrekkelijk cognitief perspectief biedt.

Technologie is onderdeel van Structuur

Technologie wordt gezien als de grote gamechanger in hoe mensen hun privéleven en hun professionele omgeving zullen vormgeven. Dan lijkt het vreemd dat IBM besloot haar werknemers terug te brengen naar fysieke kantoren. De aantrekkelijke winst van 2 miljard dollar op de balans van het afschrijven van kantoorruimte door thuiswerken aan te bieden, kwam er niet uit. Het werd zelfs een aanzienlijk verlies. Het gebrek aan face-to-face contact was de reden waarom de team- en organisatiedynamiek inzakte. Dat had een ernstig effect op de creatieve en productieve output van de bedrijven.

Acceptatie is onderdeel van Cultuur

Negeren dat bedrijven vandaag de dag nog steeds grotendeels een sociale constructie zijn, is een ernstig gebrek aan nuance die veel geld kan kosten. Vooral in de wereld van vandaag is aanpassen aan snelle veranderingen van het groots belang en het managen van grillig menselijk gedrag belangrijker dan ooit tevoren.

Groei is het product van harmonie tussen Structuur en Cultuur

Een goed presterende groeiende organisatie (G) heeft een vloeiende samenwerking tussen structuur (S) en cultuur (C). Structuur omvat alles wat je vast kunt pakken, het zogenaamde tastbare deel. De cultuur vinden we terug in het gedrag van medewerkers en leidinggevenden.

Het samenspel tussen Structuur en Cultuur ontkennen leidt tot stilstand en onnodig verlies van tijd, geld en energie. Toekomstige verandering worden niet alleen bepaald door technologische ontwikkelingen, maar veel meer door het managen van structuur, cultuur en technologie in een integraal proces. Waarbij sociale dynamiek (cultuur) een van de belangrijkste succesfactoren zal zijn.

Wij ondersteunen Groei

Bij thebrownpapercompany zijn we er om je te begeleiden de formule G=S x C slagvaardig toe te passen. Wij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van bedrijven die stilvallen of stil zijn gevallen. We brengen een frisse integrale kijk op structuur, cultuur en digitalisering voor hernieuwd bestaansrecht om met de gehele organisatie weer samen aan de kar te gaan trekken in plaats van touwtrekken.

Welke ondersteuning heeft jouw organisatie nodig? Hoe ga jij bijdragen aan het bestaansrecht van morgen?

Neem gerust contact op of lees onze andere prikkelende artikelen